Populära bokserier för barn

Precis som det finns böcker för vuxna som hänger ihop i en serie, till exempel Sagan om Ringen-trilogin av J.R.R. Tolkien, finns det flera serier av böcker som riktar sig särskilt till barn och ungdomar. Vissa av dessa har haft sådan genomslagskraft att de är älskade av både barn och vuxna, och till och med har gjorts om för stora duken i filmadaptioner.ScholasticNarnia

En sådan serie är Harry Potter-böckerna, skrivna av J.K. Rowling. En anledning till att de har blivit så populära hos människor i alla åldrar kan vara att man i de sju böckerna får följa med huvudkaraktären, Harry, medan han växer upp: i den första boken är han 11 år gammal, och i den sista 17. Man kan således börja läsa böckerna som barn, och växa upp tillsammans med dem tills man nästan är vuxen. En annan anledning till dess popularitet kan vara dragningen vi alla har till magi och hemligheter: i Harry Potter-böckerna upptäcker Harry att han är en trollkarl med magiska krafter, och att det finns en hel hemlig värld av trollkarlar och häxor som människor utan magi inte vet om. En sådan tanke fascinerar och lockar många.

En annan serie som på liknande sätt fascinerar oss är Berättelsen om Narnia, skriven av C.S. Lewis. Liksom Harry Potter-böckerna är Berättelsen om Narnia en heptalogi, det vill säga omfattar sju böcker, och liksom i Harry Potter finns det i Berättelsen om Narnia en hemlig värld, Narnia. Till skillnad från trollkarlarnas värld ligger dock Narnia inte i vår värld. I böckerna får man följa olika barn som hamnar i Narnia, och de äventyr de råkar ut för där, tillsammans med bland andra lejonet Aslan. Som vuxen kan man läsa böckerna med ett annat perspektiv än som barn, eftersom många av berättelserna i böckerna är allegorier av berättelser ur Bibeln.

Om du läser böckerna högt för ditt barn kan det vara svårt att slita sig – både för att du och barnet tycker att det är spännande! Det kan göra att det känns jobbigt att lämna barnet och boken för att göra hushållssysslor som att städa och laga mat. Om du beställer catering från Sandys, till exempel på helgen när ni vill lyxa till det, kan ni tillbringa hela dagen i böckernas värld utan att bli distraherade.

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *