Klassiska barnboksförfattare

Duktiga barnboksförfattare får inte alltid samma erkännande som författare inom andra genrer, men det finns undantag. Vissa av dem skrev sina mest framgångsrika barnböcker parallellt med böcker som riktade sig till vuxna medan andra fokuserade enbart på barnboksgenren. Gemensamt har de att de alla skapade nya fantastiska världar för barn att stiga in i. Med hjälp av sin förmåga att göra fantasin till en skådeplats för otroliga händelser har vissa barnboksförfattare höjts till skyarna.

 

Roald Dahl är ett bra exempel på det. Hans berättelser har fortsatt att användas av barn och vuxna genom generationer. Om ett signum för en bra historia är att den har lång livslängd och fortsätter att fascinera människor i många år är Roald Dahl en av våra största barnboksförfattare. Hans kanske allra kändaste bok heter Jack och bönstjälken, och handlar om pojken Jacks klättring uppför en gigantisk bönstjälk. Dahls namn klingar norskt och det var därifrån hans föräldrar kom, men själv var han född i Wales och tillbringade merparten av sitt liv i Storbritannien. Därför ser britterna honom som en av de största barnboksförfattarna från öriket.Klassiska barnboksförfattare 2

 

Här hemma i Skandinavien är det ett annat namn som ständigt dyker upp. Det handlar förstås om Astrid Lindgren som är en av våra mest folkkära offentliga personer genom alla tider. Hon var en produktiv författare vars böcker blev klassiker nästan direkt. De flesta svenskar har vuxit upp med dem och de har fått ökad exponering tack vare alla filminspelningar som gjordes av berättelserna. Oavsett om det handlar om Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga eller Mio min Mio har många en relation till någon av hennes karaktärer. Astrid gick bort i hög ålder utan att få Nobelpriset vilket har fått många att bli besvikna.

 

På andra sidan Östersjön finns Tove Jansson som var finlandssvensk och skrev både lyrik och prosa. I Sverige är hon mest känd för berättelsen om Mumintrollen och deras magiska värld. Det har gjorts tecknade versioner av hennes böcker som visas regelbundet på tv och hon har flera gånger röstats fram till en av de mest populära barnboksförfattarna. Att läsa en barnbok passar vid många tillfällen, exempelvis som godnattsaga. När barnen har somnat kan du passa på att köpa badrumsinredning.

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *