Elsa Beskow

Elsa Maartman föddes den 11 februari 1874 i Stockholm. År 1897 då hon gifte sig med Natanael Beskow blev hon Elsa Beskow, och det är ju det namnet vi alla känner igen och håller kärt. Hon är fortfarande en av Sveriges mest kända barnboksförfattare och -konstnär. Hennes böcker finns i många svenska hem och den svenska naturen är ständigt närvarande i hennes böcker. Elsa Beskow började berätta sagor för sina fem syskon redan när hon var barn, och fortsatte med att berätta sagor hela sitt liv. Hennes arv lever fortfarande kvar i svenska hem.

Father and baby daughter readingTidiga böcker av Elsa Beskow

År 1897 då Elsa Beskow var bara 23 år gav hon ut Sagan om den lilla, lilla gumman som var en version av en berättelse som hon själv hört när hon var liten. Boken är fortfarande en klassiker och den var en av de första svenska bilderböckerna. Böcker var förstås ännu mer populära under den tiden då det inte fanns någon TV eller surfplattor. I dagens läge använder föräldrar mycket appar för att underhålla sina barn, men en barnlitteratur podd ska uppvärdera barn- och ungdomslitteraturen igen. Elsa Beskows verkliga genombrott kom med Puttes äventyr i blåbärsskogen år 1901, och det är en av böckerna som tillsammans med ny teknik förmodligen kommer att hjälpa till att uppvärdera litteratur för barn igen.

Tomtebobarnen, tanterna och andra sagor

År 1910 gavs Tomtebobarnen ut, en bok som många barn fortfarande får läsa. Den är vackert illustrerad och beskriver hur årstiderna kommer och går. Några figurer som de flesta känner till är Tant Grön, tant Brun och tant Gredelin, den boken skrev Elsa Beskow år 1918. Hon har faktiskt gett ut tiotals sagor, även om det förstås är de populäraste de flesta känner till. Sagan om den lilla hinden gavs ut år 1924 och år 1930 gav hon ut Hattstugan, hennes sista saga ABC-resan gavs ut år 1945. Hon hann också illustrera bland annat Tummelisa av H.C Andersen. Elsa Beskow gav oss verkligen vackra sagor under sitt händelserika liv.

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *