Astrid Lindgrens bästa böcker

Astrid Anna Emilia Lindgren, eller Astrid Lindgren som hon är mer känd som, har skrivit några av de mest lästa böckerna för barn. Hennes böcker återfinns i många bokhyllor runt om i Sverige. Vem har inte läst och bedårat Pippi Långstrumps och hennes äventyr, alla små hyss av Emil i Lönneberga eller roats av Madicken och hennes syster Lisabeth? Många av henne mest älskade karaktärer har fått nytt liv med hjälp av diverse filmatiseringar och de kämpar alla om en plats i vårt hjärta. Vilka hör då till Astrid Lindgrens bästa böcker och går det ens att komma fram till?

Sagan om Astrid

Astrid Lindgren, född Ericsson, kom till världen den 14 november 1907 i Småland. Hon var dotter till Samuel August och Hanna Ericsson som hade gift sig tre år tidigare och flyttat till en gård i Näs, nära Vimmerby. Ett år innan Astrid föddes fick de sitt första barn, Gunnar. Efter att Astrid föddes kom ytterligare två syskon till: Stina och Ingegerd. Redan i tidig ålder var Astrid intresserad av sagor och hon sa i äldre år att hon mycket väl kommer ihåg första gången hon läste Snövit och fick se Jenny Nyströms omslag. Efter den tidiga skolgången kom Astrid att arbeta som korrekturläsare, ett yrke som hon fortsatte med i två år innan hon flyttade till huvudstaden. Staden stod till stark kontrast till Vimmerby och erbjöd en mängd av alternativ, allt ifrån tandreglering Stockholm till maskinskrivning och stenografi, två saker som Astrid lärde sig att behärska. Under denna tid väntade hon sitt första barn: Sture.

Astrid Anna Emilia Lindgren

Astrid Anna Emilia Lindgren

Pippi Långstrump – Starten på författarskapet

Det var dock dottern Karin som satte Astrids författarskap i rullning. När hon låg i lunginflammation frågade hon sin mamma om hon kunde berätta en saga. ””Vad ska jag berätta?”” hade Astrid frågat och fått Pippi Långstrump som svar, ett spontant och påhittat namn som Astrid byggde vidare på. Hon kom att skriva ned berättelserna och skickade en omarbetad version till en tävling där hon vann första pris. Efter det skrev hon Mästerdetektiven Blomkvist och Barnen i Bullerbyn. Astrids många böcker har blivit ikoniska och det går helt enkelt inte att välja en som står ut lite mer än de andra. Dock har Pippi en speciell plats då den starka flickan gav Astrid självförtroendet att skriva fler böcker och bli en uppskattad författare. Andra kända figurer som uppkommit efter Pippi är Barnen på Saltkråkan, Lillebror och Karlsson på taket, Ronja Rövardotter och Bröderna Lejonhjärta. Har du läst dem alla och vilken är din personliga favorit? Astrid Lindgrens pris, ALMA, fortsätter att inspirera och främja läsning.

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *