Lästid med ditt barn

Idag spenderar vi allt mindre tid tillsammans med våra barn och familjer. Detta trots att de krav och förväntningar vi ställer på oss själva är oerhört höga. Vi vill kunna prestera inom yrkeslivet och ha en bra karriär samtidigt som vi vill vara den perfekta föräldern och maken/makan. Det många av oss glömmer, är att det inte krävs mycket för att vara en avgudad och älskad förälder. Det gäller att finnas till och vara synlig, vara lyhörd och ställa upp på lekar och äventyr. Det är lätt att överösa barnen med materiella saker, men för lek och bus behövs inte mycket mer än den egna fantasin.

De allra flesta av oss har som barn upplevt känslan av att innan läggdags höra på en saga. Hur underbart var det inte att krypa ner under täcket bredvid mamma eller pappa och höra på deras lugnande röst när de läste högt ur favoritboken. Detta var kvalitetstid. Det behövs inte mer än en bok för att skapa underbara och oförglömliga minnen. Tack vare detta förbereddes vi även på läsinlärningen genom att själva titta, lyssna och följa med.Lästid med ditt barn 2

Om nu denna sagostund är så viktigt och lägger grunden för detta livsnödvändiga kunnande, varför har vi då dragit ner på läsandet för våra barn. Undersökningar visar att det är endast 35 procent av Sveriges föräldrar som läser för sina barn dagligen. Detta trots att det finns bevis på att språkutvecklingen hos barn börjar innan de föds. Barn kan nämligen uppfatta rytm och ljud redan under de sista månaderna av graviditeten. Det smartaste vore om föräldrar under graviditeten introducerade sina barn för ljud, berättelser, sagor och musik. Detta skulle kunna vara starten och lägga grunden för ett smartare, underhållande och hälsosammare livsstil för barnen som vuxna.

Läsning för barn är som ett lärande lek. De barn som får möjligheten att leka med bokstäver och språkljud innan de startar skolan upplever den allra första läs- och skrivinlärningen enklare. Spendera tid med barnen genom att läsa för dem. Tack vare denna handling skapas inte bara oförglömliga minnen och underbara familjestunder utan även en enklare och roligare skolstart för barnen. Som tur är finns det oerhört många böcker att inhandla eller låna i vårt land. Hos mor- och farföräldrar, hos kompisarna, på biblioteket, i butiker och nu även som e-böcker i surfplattan. Det har aldrig varit så enkelt som idag att få tag på en bok och börja läsa.

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *