Böcker för både barn och vuxna

Att läsa för sina barn är kanske den viktigaste gåvan man kan ge dem, eftersom det hjälper dem att utveckla sitt språk och sina känslor, och kanske gör dem till generellt bättre människor som vuxna. För många föräldrar är dock lässtunden ett jobbigt måste, ytterligare en syssla som ska avklaras liksom disken och tvätten innan man får gå och lägga sig. Då blir lässtunden kanske inte heller av lika ofta. För att föräldrar ska känna sig inspirerade att läsa för sina barn är det viktigt att hitta en bok som både barn och vuxna kan uppskatta.Shaun_Tan_2011-05-22_002

Detta gäller böcker för alla åldrar – redan när barnen är gamla nog att ta sig igenom en pekbok med hjälp av pappa eller mamma. Det finns också pekboksförfattare som har uppfattat behovet av barnböcker för de allra yngsta som också tilltalar vuxna. Det gäller till exempel Lotta Olsson och Charlotte Ramel, som tillsammans har gjort boken Bilen säger brum. Bakom bilden på en pipa som säger ”puff, puff, puff” finns till exempel en tavla med texten ”Ceci n’est pas une pipe”, alltså en referens till konstnären René Magritte som tvååringar och treåringar knappast uppfattar, men som en vuxen kan uppskatta. Ett annat liknande exempel kommer från Skruttens första brandbil av Marie Oskarsson och Kenneth Andersson, där huvudpersonen Skrutten talar med en kvinnlig brandman. Barn tänker sannolikt inte vidare på den saken, men dagens medvetna föräldrar noterar och uppskattar sannolikt detaljen.

Vissa klassiska barnböcker överskrider också generationsgapet, antingen på grund av deras fyndighet eller på grund av att föräldrarna läste böckerna som barn. Det gäller till exempel böcker av Astrid Lindgren. Om både mamma, pappa och barnet är ett fan av Pippi Långstrump kan man hämta inspiration från lässtunderna och till exempel inreda barnrummet med en fototapet föreställande världens starkaste flicka. Du kan enkelt beställa fototapeter på Photowall.se.

En annan barnbok som vuxna sannolikt kan uppskatta är Shaun Tans Berättelser från yttre förorten. Tan vann Almapriset 2011, och denna bok från 2008 är ett ypperligt exempel på varför, då hans surrealistiska, moderna sagor kittlar fantasin hos både vuxna och barn. Boken är en samling av flera berättelser, och alla illustreras av vackra och detaljerade bilder som Tan själv står för.

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *