Barnböcker om döden
Det kan vara svårt att förklara vad det innebär att dö för ett barn. Kanske har familjen en nära släkting som håller på att gå bort, eller ett husdjur som närmar sig slutet. Då kan läsning vara ett bra sätt att ta upp ämnet på ett sätt som inte blir skrämmande eller svårt att förstå.
En klassiker för småbarn har blivit Adjö, herr Muffin av Ulf Nilsson och Anna-Clara Tidholm. I denna bilderbok som passar för barn som är tre år gamla eller äldre möter man marsvinet herr Muffin, som närmar sig slutet av sitt liv; han är gammal, trött och har ont i magen. Men han ser tillbaka på sitt liv och tänker på hur bra han har haft det, på hans familj (en fru och sex ungar) och på all gurka och allt hö han har fått. Det är en finstämd berättelse om ålderdom och död, och om hur husdjur plötsligt kan gå bort.
För lite äldre barn (fem år eller äldre) kan man läsa Arvids hemlighet. I denna bilderbok av Kristina Westerlund och Fibben Hald får man följa Asta, som tillsammans med sin mamma hälsar på sin mammas morfar på sjukhemmet. Asta och Arvid pratar med varandra om hur det är att vara gammal och trött, och hur det känns att veta att man snart ska dö. Arvids hemlighet avslöjas då: han längtar faktiskt, för man orkar inte leva hur länge som helst. När de ringer från sjukhemmet och säger att Arvid snart inte har långt kvar att leva, åker Asta och hennes mamma för att säga adjö.
En klassiker som alla, både vuxna och barn, måste läsa minst en gång i livet är Bröderna Lejonhjärta av Astrid Lindgren. Boken om Skorpan och hans bror Jonatan som hamnar i Nangijala har trollbundit unga läsare under årtionden, och har fått döden att verka lite mindre skrämmande.
Det kan dock vara bra att också få barnet att förstå att ett besök till sjukhuset eller att träffa en doktor inte alltid behöver vara så allvarligt att man ska dö. Om barnet till exempel har fått ett insektsbett eller något mindre allvarligt kan det ändå vara bra att ta kontakt med en läkare oavsett.